Hørning bestod egentlig af to byer: Først en landsby og senere en stationsby lidt nede ad skråningen. Landsbyen opstod omkring en kirke fra 1100-tallet, men fund af en runesten og en rig kammergrav fra vikingetiden viser, at området allerede i oldtiden var vigtigt.
Frederik 4. lod i 1720’erne en rytterskole opføre. En voldsom brand hærgede i 1859, og ni gårde og 14 huse nedbrændte. Ved genopbygningen blev flere gårde flyttet ud på markerne, hvilket ændrede landsbyens udseende.
I 1868 blev jernbanen Fredericia-Aarhus ført syd om landsbyen, og en ny bydel opstod, hvor stationen blev anlagt. I de første 50‑80 år efter jernbanens anlæggelse udviklede stationsbyen sig med nye boliger og erhverv, mens landsbyen Hørning stagnerede. Befolkningstallet lå i 1921 på 231, og dette var i 1950 vokset til 721. Forholdet mellem de to bydele ændrede sig i løbet af 1960’erne og 1970’erne, idet der opstod parcelhuskvarterer nordøst og sydvest for Gammel Hørning, mens udviklingen gik i stå i stationsbyen.
I samme periode blev der anlagt et industrikvarter langs hovedvejen med tæppefabrikken Weston (grundlagt 1948) som den største virksomhed. Der kom i 1965 nyt rådhus og i 1967 et butikscenter, som over de næste 20 år blev udbygget. Byens kro, der havde rødder tilbage til 1700-tallet, måtte i 1953 vige pladsen for en udretning af hovedvejen, men en ny kro blev opført ved den nye vej.
I 1979 var det slut med togstop ved Hørning Station, og stationsbygningen blev nedrevet i 1983. Afviklingen satte sit præg på stationsbyen, hvor butikker lukkede, mens Gammel Hørning voksede. Efter år 2000 var der ikke flere ledige byggegrunde i Gammel Hørning, og i stedet begyndte man at bygge syd for stationsbyen, som atter blev aktiv, da der fra 2003 igen stoppede tog i Hørning. Placeringen tæt på Aarhus og med transportmuligheder med bus, tog og motorvej gjorde byen attraktiv at bosætte sig i. Hørning var i perioden 1962-2006 administrationscenter i Hørning Kommune.
Hørning har en befolkning på 8.165 og et areal på 4,1 km2. Byen ligger 13 km sydvest for Aarhus på et moræneplateau, der afvandes mod nord af Århus Å. I en tunneldal 2 km syd for byen ligger Stilling og Solbjerg Søer. Det meste af bebyggelsen ligger mellem den gamle hovedvej fra Aarhus til Skanderborg og Østjyske Motorvej, der i 2018 blev udvidet til seks spor på denne strækning. Da Hørning samtidig har station på jernbanen, har byen gode trafikforbindelser til Aarhus. Der findes erhvervskvarterer langs banen, men alligevel er der stor udpendling. Siden ca. 2010 er Hørning vokset sydpå med parcel- og rækkehuskvarterer, og en boligfortætning af bymidten er planlagt.
Betydning af bynavnet Hørning
Den ældst kendte kilde til navnet Hørning er fra *1330, hvor formen Hørning optræder. I senere belæg findes former som Hørningh (1544) og hørnningh (1610). Navnet er sammensat af substantivet horn, som i gamle stednavne bruges om en »fremspringende bakke«, og endelsen -ing, som angiver, at der er tale om et sted eller område. Navnet sigter således til et sted eller område, som er kendetegnet ved en fremspringende bakke.